Researchers name almost 3,000 killed in early days of Gaza war

Ar putea tragedia terenului de fotbal de la Majdal Shams să declanșeze un război total Israel-Hezbollah?

BEIRUT/DUBAI: Cabinetul de securitate al Israelului i-a autorizat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu și pe ministrul Apărării Yoav Gallant să riposteze pentru atacul cu rachetă de sâmbătă asupra unui teren de fotbal din orașul arab druz Majdal Shams din Înălțimile Golan ocupate de Israel, care a ucis 12 copii.

Potrivit armatei israeliene, Majdal Shams a fost lovit cu o rachetă Falaq-1 de fabricație iraniană care transporta un focos de 50 de kg, lansată de miliția Hezbollah din Liban, susținută de Iran, o concluzie susținută de SUA.

Hezbollah, care a făcut schimburi regulate de focuri transfrontaliere cu Israelul de la începutul războiului din Gaza pe 7 octombrie, a declarat că nu are „nicio legătură” cu incidentul, dar a confirmat că a tras o astfel de rachetă sâmbătă către o țintă militară israeliană în Golan.

Într-o declarație, a spus că „Rezistența islamică nu are absolut nimic de-a face cu incidentul și negăm categoric toate acuzațiile false în acest sens”, dând vina pe decesele unei rachete interceptoare israeliene eșuate.

Un bărbat stă lângă o poartă avariată în jurul unui teren de fotbal, după ce o grevă din Liban a căzut în satul Majdal Shams din zona Golan, anexată israelian, pe 28 iulie 2024. (AFP)

Incidentul Majdal Shams a urmat unei lovituri israeliene care a ucis patru luptători Hezbollah în sudul Libanului, determinând miliția să lanseze atacuri cu rachete de represalii împotriva Golanului și a nordului Israelului.

Într-un thread postat pe platforma de socializare X, Mohanad Hage Ali, un coleg senior la Centrul Carnegie Orientul Mijlociu din Beirut, a spus că un posibil scenariu este că Hezbollah sau unul dintre aliații săi, cum ar fi Forțele Al-Fajr și Brigăzile Al-Qassam a tras rachetele din greșeală.

Indiferent de ceea ce a avut loc, „în toate cazurile, masacrul a oferit guvernului Netanyahu o (scuză) pentru a răspunde cu forță”, a spus el.

Netanyahu, care s-a întors devreme din vizita sa în SUA, a participat imediat la o reuniune a cabinetului de securitate, spunând presei locale că „Hezbollah va plăti un preț mare” pentru atac, „un preț pe care nu l-a plătit până acum”.

Forțele de securitate israeliene și medicii transportă victime împreună cu locuitorii locali în satul Majdal Shams din zona Golan anexată la Israel, pe 27 iulie 2024. (AFP)

După întâlnire, biroul său a spus: „Membrii cabinetului i-au autorizat pe prim-ministru și pe ministrul apărării să decidă modul și momentul răspunsului împotriva organizației teroriste Hezbollah”.

Duminică, în timpul unei vizite la Majdal Shams, Gallant a promis că va „lovi puternic inamicul”, stârnind temeri că războiul din Gaza s-ar putea răspândi. Iranul, între timp, a avertizat Israelul că orice noi „aventuri” militare în Liban ar putea duce la „consecințe neprevăzute”.

Armata israeliană l-a numit „cel mai mortal atac asupra civililor israelieni” de când au început schimburile de foc peste granița cu Liban în octombrie. Atacul a sporit temerile că ceea ce au fost ostilități relativ limitate până acum ar putea evolua într-un război total.

Într-adevăr, observatorii din regiune se tem că orice represalii majore la atacul organizat de Israel ar putea chiar să atragă susținătorii iranieni ai Hezbollah în luptă.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant (C) vizitează locul unde a căzut o lovitură din Liban în satul Majdal Shams din Golanul anexat Israelului, pe 28 iulie 2024. (AFP)

„Un răspuns puternic israelian împotriva Hezbollah ar putea provoca o altă ripostă directă din partea Iranului”, a declarat Meir Javedanfar, comentator și profesor israelian din Orientul Mijlociu, născut în Iran, în urma atacului cu rachetă.

Ca și în cazul incidentelor anterioare de escaladare între Israel și inamicii săi susținuți de Iran de la izbucnirea războiului din Gaza, acțiunile de răzbunare au fost relativ minore și atent orchestrate pentru a-și menține efectul de descurajare fără a declanșa o confruntare majoră.

Cu toate acestea, Firas Maksad, senior fellow la Institutul din Orientul Mijlociu din Washington DC, nu se face iluzii cu privire la gravitatea situației. „Riscul unor noi calcule greșite nu a fost mai mare”, a spus el.

„Un război mai larg Israel-Liban a urmat mult timp. Un scenariu „pozitiv” va vedea ofensiva viitoare cuprinsă în zonele acum în mare măsură depopulate ale ambelor țări.”

ÎNNUMERE

  • 12 Copii și adolescenți uciși în atacul cu rachetă de sâmbătă asupra lui Majdal Shams, pe Înălțimile Golan, ocupate de Israel.
  • 527 Oameni uciși pe partea libaneză a graniței de la începutul schimburilor Israel-Hezbollah în octombrie, inclusiv cel puțin 104 civili.
  • 46 Oameni uciși pe partea israeliană – inclusiv în Înălțimile Golan – 22 dintre ei soldați și 24 dintre ei civili, potrivit armatei israeliene.

Deși atacul cu rachete și represaliile ulterioare israeliene ar putea crea condițiile pentru o escaladare rapidă, Hage Ali de la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu consideră că Hezbollah este încă dornic să evite un război total.

„Rămâne că Hezbollah vrea să evite un război și ar da dovadă de reținere în urma răspunsului israelian”, a spus el. „Chiar dacă Hezbollah traversează o linie roșie, Hezbollah ar alege probabil un răspuns simbolic de „bifați caseta”.

Cu toate acestea, „atacul de la Majdal Shams evidențiază provocarea de a menține un conflict limitat din punct de vedere geografic timp de mai multe luni. Greșelile sau calculele greșite sunt neapărat să se întâmple și ar putea escalada într-un conflict, indiferent de dorința diferitelor părți de a evita conflictul.”

Israelul și-a îndeplinit amenințarea de a riposta duminică dimineață devreme, lovind orașele din sudul Libanezului Abbasiyah și Burj Al-Shamali. Ambele orașe, adiacente orașului Tyr, au suferit pagube materiale semnificative. Alte atacuri au avut loc asupra Tire Harfa și Khiyam.

De asemenea, au avut loc greve în Taraya, în centrul Bekaa, două rachete care au distrus o clădire rezidențială. Nu au fost raportate victime.

Fum curge dintr-un loc vizat de armata israeliană în satul Kafr Kila, la granița din sudul Libanului, pe 29 iulie 2024. (AFP)

„Nimeni nu vrea un mare război”, a postat pe X Kim Ghattas, un jurnalist libanez din Beirut, care scrie pentru The Atlantic.

„Israelul va căuta să atingă ținte cheie sau de înaltă vizibilitate fie într-o noapte grea de lovituri, fie într-o săptămână de operațiuni. Cheia este de a evita centrele de populație/victimele civile și de a nu declanșa un răspuns mare Hezbollah și un război mai larg.

„Foarte greu de calibrat asta. Mize mari pentru Liban, regiune și administrația Biden. Până acum, Israelul nu a chemat să evacueze noi așezări din nordul Israelului, indicând că ei cred că răspunsul lui Hezbollah va fi măsurat.

„Toate acestea necesită canale deschise de comunicații pentru a vă asigura că nimeni nu citește greșit mișcările celeilalte părți. Este ca o coregrafie a morții, cu consecințe prea reale pentru civilii de pretutindeni.”

Pe măsură ce tensiunile au crescut în weekend, mai multe națiuni occidentale au emis declarații prin care își îndeamnă cetățenii să evite orice călătorie inutile în Liban și Israel. Între timp, mai multe companii aeriene au suspendat zborurile către și dinspre Beirut.

O rafală de activitate diplomatică a fost în desfășurare de la atac pentru a limita răspunsul Israelului.

Portretele copiilor și tinerilor care au fost uciși atârnă de gardul stadionului de fotbal de unde a aterizat o rachetă, în satul Majdal Shams din Golanul anexat Israelului, pe 29 iulie 2024. (AFP)

Guvernul libanez a condamnat toate actele de violență și atacurile asupra civililor. „Vizarea civililor este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și contrazice principiile umanității”, a spus într-o declarație, cerând „încetarea imediată a ostilităților pe toate fronturile”.

Ministrul libanez de externe Abdallah Bou Habib a declarat că SUA, Franța și alții încearcă să limiteze escaladarea, într-un interviu duminică seara cu postul local de televiziune Al-Jadeed.

„Hezbollah a vizat site-uri militare, nu locuri civile, încă de la începutul războiului”, a spus el, adăugând că „nu crede că a efectuat această lovitură asupra lui Majdal Shams”.

„Este posibil să fi fost efectuat de alte organizații, o greșeală israeliană sau chiar o greșeală a Hezbollah. Nu stiu. Avem nevoie de o anchetă internațională pentru a afla adevărul asupra chestiunii.”

Premierul libanez Najib Mikati a mai spus că „sunt în desfășurare discuții cu părțile internaționale, europene și arabe pentru a proteja Libanul și a îndepărta pericolele”, într-o declarație duminică.

Hezbollah a spus că nu are „nicio legătură” cu lovitura de la Majdal Shams, dar a confirmat că a tras o astfel de rachetă sâmbătă către o țintă militară israeliană din Golan. (Shutterstock)

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat că Washingtonul a fost „în discuții continue” cu Israelul și Libanul de la atac.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a condamnat atacul cu rachetă și a cerut tuturor părților „să exercite o reținere maximă”.

Într-o declarație comună, Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban, și generalul-maior Aroldo Lazaro, șeful Forței Interimare ONU în Liban, au subliniat că „civilii trebuie protejați în orice moment”.

Ei au îndemnat „părțile să exercite o reținere maximă și să pună capăt schimbului intens și continuu de foc care ar putea declanșa un conflict mai larg care ar arunca întreaga regiune într-o catastrofă de neimaginat”.

Hennis-Plasschaert a spus că a fost în contact cu Nabih Berri, preşedintele parlamentului libanez, care este considerat un canal important de comunicare cu Hezbollah.

În propria sa declarație, Berri a spus că „Libanul și rezistența sa (Hezbollah) s-au angajat să respecte Rezoluția 1701 și regulile de angajament să nu țintească civili”, subliniind că „negarea rezistenței a ceea ce sa întâmplat în Majdal Shams confirmă categoric acest angajament și Libanul lipsește de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat.”

Jelierii înconjoară sicriele a 10 dintre cele 12 persoane ucise în Majdal Shams în timpul unei funeralii în masă în Golanul anexat Israelului, pe 28 iulie 2024. (AFP)

Walid Jumblatt, fostul lider influent al Partidului Socialist Progresist din Druză, a declarat că a primit un telefon sâmbătă seara de la trimisul special al președintelui american Joe Biden, Amos Hochstein, pentru a discuta despre incident.

Jumblatt a cerut ambelor părți să-și exercite reținerea și să păstreze calmul, reiterând necesitatea de a evita victimele civile. „Oriunde ar avea loc, țintirea civililor, fie în Palestina ocupată, în Golanul ocupat sau în sudul Libanului, este inacceptabilă”, a spus el într-un comunicat.

Faptul că cei uciși în atacul de la Majdal Shams nu erau israelieni, ci membri ai comunității druze este un factor complicat pentru Hezbollah, care a căutat să îmbunătățească legăturile cu secta religioasă.

Mulți locuitori din Majdal Shams nu au acceptat naționalitatea israeliană de când Israelul a capturat Înălțimile Golan din Siria în 1967.

După cucerirea a aproximativ două treimi din platoul Golan în timpul războiului arabo-israelian din 1967, Israelul a anexat zona în 1981 într-o mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională, cu excepția SUA din 2019.

Scaune acoperite în negru reprezentând 12 membri ai comunității druze uciși într-o lovitură cu rachete din Liban, sunt aliniate pe terenul de fotbal unde a avut loc atacul, în timpul funeraliilor lor de la Majdal Shams, pe 28 iulie 2024. (AFP)

Druzii din Golan se identifică în mare măsură ca sirieni, deși au statut de rezident, mai degrabă decât cetățenie, în Israel. Membrii comunității druze din Siria au rezistat regimului sirian al lui Bashar Assad, care este susținut de Hezbollah.

„Casus belli” al unui război este deosebit de important pentru Hezbollah”, a declarat Michael A. Horowitz, analist geopolitic și șeful echipei de analiști de la Le Beck International.

„Va trebui să-și justifice acțiunile în fața libanezilor (care ar suferi distrugeri masive de către Israel) dacă izbucnește un război ca urmare a atacului de la Majdal Shams, iar acest lucru va fi deosebit de inconfortabil pentru ei.

„Hezbollah vrea să fie văzut ca apărătorul Libanului. Dacă izbucnește un război din cauza unui atac care a ucis locuitorii unui oraș (care) nici măcar nu se identifică ca israelieni, acest lucru ar fi deosebit de rău pentru grup.

„Aceasta explică negarea Hezbollah, pe deasupra dinamicii sectare. Însăși narațiunea despre cum începe războiul este esențială pentru grup.”

Leave a Comment

URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL URL